Het binnenbaksydroom

Het binnenbaksydroom

Twee stalgenoten, op het eerste gezicht met een totaal verschillend probleem. Het angsthaasje dat overal van wegrent, en de staker die stopt bij alle spoken.  Voor mij grappig om naast elkaar te zien hoe verschillen in karakter en achtergrond zo totaal verschillende reacties uit kunnen lokken. Op eenzelfde situatie, veroorzaakt door dezelfde fout. Ook al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Beide eigenaren hadden in het begin ook niet echt door dat ze allebei in de basis dezelfde fout maakten. Handig dat ze de tijd hadden om naar elkaars trainingssessie te kijken. De eyeopener.
In de binnenbak gaat het allemaal best goed, consequent, met aandacht voor elkaar, timing ook wel oké, slechts een klein beetje op aan te merken.
Maar buiten…
Het is een drukke dag, het waait, alles flappert, veel herrie in de omgeving. Daar zijn de paarden aan gewend, ze wonen daar en zien en horen dat dagelijks. De eigenaren blijkbaar niet. Wat een prikkels voor die mensen zeg!! Weg consequent zijn, weg timing, weg aandacht voor elkaar. Zonder problemen vertonen de paarden direct het ongewenste gedrag.
Blijkbaar zijn al die prikkels buiten genoeg om compleet afgeleid te zijn. Voor dier EN mens. En dat is jammer. Als het in de binnenbak lukt moet het buiten ook kunnen.  Zeker in een bekende omgeving waar niets anders is dan anders. De oplossing van dit probleem ligt dus echt in jezelf. Je paard weet het wel, reageert direct op jouw gebrek aan concentratie buiten.
CONTROLE over jezelf trainen mag best binnen beginnen, train consequent zijn en timing totdat het een automatisme is voor jou en je paard. Maar neem dat resultaat vervolgens wel mee naar buiten! Anders is al die binnenbaktraining voor niets geweest. En dat mag best stapje voor stapje, als jij je daar goed bij voelt.
Het hoeft niet vandaag, het mag ook morgen, ook voor jou als eigenaar.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.